Świąteczny stół to przede wszystkim potrawy wigilijne, rodzina oraz wyjątkowy nastrój. Takie połączenie z pewnością zapewni niezapomniane święta.

Wigilia to wyjątkowa chwila. Staje się ona tym bardziej niezwykła, im więcej w niej tradycji i zrozumienia. Zrozumienia dla powagi tego momentu oraz tradycji związanej z jej obchodzeniem. Co oznacza tradycja na wigilijnym stole? Przede wszystkim jest to dwanaście potraw. Wie o tym nawet dziecko. Każda gospodyni dba o to, aby pod obrusem znalazło się siano, przy stole pozostało dodatkowe nakrycie i przede wszystkim o to, aby dania wigilijne były wyjątkowo smaczne.

Symbolika potraw wigilijnych

Dwanaście potraw wigilijnych symbolizuje dwunastu apostołów. Pokarmy goszczące na wigilijnym stole powinny być postne. Do zachowania postu podczas wieczerzy wigilijnej nawołują księża. Tak naprawdę najnowsze prawo kościelne zniosło ten post kilka lat temu. Tradycja jednak bierze górę. Zgodnie z nią na wigilijnym stole muszą się znaleźć wszystkie płody rolne.
• mak;
• zboża;
• miód;
• grzyby.

Pojawienie się na stole dania zawierającego taki produkt ma na celu zapewnienie jego urodzaju w nadchodzącym roku. Warunkiem powodzenia tego rytuału jest spróbowania każdej z dwunastu potraw. W przeciwnym wypadku szczęście urodzaju się od nas odwróci. Tradycja goszczenia na świątecznym stole dwunastu posiłków wigilijnych pochodzi z bardzo dawna. Co więcej, w każdym regionie Polski dania nieznacznie się od siebie różnią. Przykładowo śląskie panie domu stawiają na stole Moczkę, warszawianki kapustę z grochem a kresowianki kutię i zupę migdałową.

Rodzaje potraw wigilijnych

Potrawy wigilijne muszą być proste, ale i sycące. Każde danie to coś, na co każdy czeka przez cały rok. Aromatyczna zupa grzybowa, smaczny śledź i świeży makowiec smakują jeszcze lepiej, gdy są spożywane w gronie najbliższych.
Jako pierwsze danie wigilijne stawiana jest na stole zupa. Zupy wigilijne to nie tylko barszcz czerwony. Może to być równie dobrze dowolna zupa grzybowa, grochówka lub zupa migdałowa. Te pozostałe również są tradycyjnymi potrawami wigilijnymi. Z powodzeniem każda pani domu może przygotować również zupę rybną, która z pewnością urzeknie swym delikatnym smakiem oraz zapachem różnorodnych przypraw.

Kolejnym daniem, jakiego skosztuje uczestnik wieczerzy wigilijnej, jest przystawka. W tej roli najlepiej sprawdzi się śledź w każdej postaci, zarówno sam, jak i w formie sałatki. Dobrym pomysłem jest również popularna ryba po grecku oraz kapusta z grochem. Śledź oraz kapusta nie są jednak jedynymi składnikami przystawek wigilijnych. Osobom ceniącym różnorodność poleca się również ryby w galarecie, ryby faszerowane, ziemniaki faszerowane oraz różnego rodzaju sałatki.

Danie główne to część kulminacyjna wieczerzy wigilijnej. Jakie potrawy wigilijne mogą pojawić się w tej roli? Z pewnością pierogi, zarówno z kapustą, jak i grzybami. Potrawą, która zdobyła miano najpopularniejszej, jest karp smażony. Osoba przygotowująca dania wigilijne z pewnością nie zapomni także o pasztecikach oraz barszczu czerwonym.

Wigilijny deser to również sama przyjemność. Najpopularniejszy deser wigilijny to makowiec. Zaraz po nim znajdziemy na stole kutię oraz różnego rodzaju pierniki i ciasteczka. Do deseru idealnie pasuje kompot z suszu, którego przygotowanie z pewnością długo trwa. Jego smak jest jednak niepowtarzalny.